Återställ Våtmarker

ÖPPET BREV: Till statsminister Magdalena Andersson och regeringen

Den 8 mars 2022 lämnade Återställ Våtmarker över ett brev till er med kampanjens krav. Kravet är som följer och detta är ett urklipp ur det brev ni fick vid ovannämnda datum. (Här kan ni läsa brevet i dess helhet).

I Sverige har vi förlorat 90 procent av våra våtmarker. De utdikade våtmarkerna läcker lika stor andel koldioxid som hela Sveriges personbilstrafik släpper ut, vilket motsvarar omkring 20 procent av Sveriges utsläpp. Sverige behöver ta ett första betydande steg i rätt riktning och omedelbart sänka våra utsläpp. Ett steg som både är enkelt och ger effekt direkt är att förbjuda den skadliga brytningen av torv från utdikade våtmarker. Torv är fossilt, och när det används släpper det ut mer koldioxid än både olja och kol. Om brytningen stoppas kan dessa äntligen göras om till myllrande våtmarker igen och ge stora samhällsekonomiska vinster. Bara dessa marker i sig skulle minska utsläppen med upp mot 300 000 ton växthusgaser varje år, enligt jordbruksverkets beräkningar. Enligt IPCC är återställandet av våtmarker en av de snabbaste klimatåtgärder vi kan göra.

Därför kräver vi att:

  1. Brytning av torv förbjuds i Sverige från och med år 2023.
  2. Marker där det bedrivits brytning av torv direkt återställs till livskraftiga våtmarker.     

I och med nödläget behöver vi handling snabbt, därför ger vi er till den 26 mars att bjuda in oss till offentlig dialog kring hur ni tänker minska utsläppen detta år. Om ni inte svarar eller omedelbart börjar agera för att minska utsläppen sviker ni vårt land, Sveriges befolkning och livet på jorden. Det är det ultimata brottet att som statsminister inte göra allt för att stoppa uppvärmningen och skydda sin befolkning. Vi kommer då vara nödgade att agera med fredlig civil olydnad.  

Det här är det sista vi vill göra, vi vet att det kommer att bli svårt, och vi skulle mycket hellre leva vidare våra liv i lugn och ro, men passivitet från er vid detta avgörande ögonblick i historien kommer att lämna oss utan något val. Regeringens främsta ansvar är att skydda det svenska folkets liv och försörjning; vårt primära ansvar är att skydda våra familjer och vårt grannskap. Vi kan inte göra vårt jobb om inte ni gör ert, därför är vi beredda att fatta svåra beslut, vi är beredda att kämpa om vi måste, för vi vet i våra hjärtan att det är rätt sak att göra.

Magdalena Andersson, du har ännu inte svarat på detta brev eller bjudit in till dialog kring våtmarkernas betydelse samt hur du tänker åtgärda de enorma utsläpp de utgör. Sedan brevet med kravet skickades har helt vanliga människor gjort modiga handlingar och agerat med fredlig civil olydnad för att ni ska fatta fullständigt självklara beslut och agera i paritet med klimatkatastrofen. Återställ Våtmarker kommer fortsätta sitta på motorvägarna tills ni agerar.

Sedan ni fick Återställ Våtmarkers brev i er hand har världen gång på gång fått uppleva hur klimatförändringarna drabbar samhällen, människor och natur. Östra Afrika upplever nu den värsta torkan på över 70 år och en människa dör var 58:e sekund. Fåglar har fallit döda ner från himlen över Indien i den värmebölja som drabbade landet i maj med temperaturer på uppemot 50 grader. Under sommaren har fruktansvärda bränder härjat i Sydeuropa. Stora delar av skördarna har torkat bort. Italien utlyste nödläge den 6 juli i fem regioner och närmare 30 % av jordbruksproduktionen är allvarligt hotad. I västra USA rasar just i detta nu ofattbara bränder samtidigt som omfattande översvämningar drabbar delstater på den östra sidan. Detta är bara några få exempel på hur den globala uppvärmningen slår hårt mot världens folk, men i Sverige är klimatet inte ens en valfråga.

Det dör människor varje dag på grund av våra utsläpp. Det dör människor på grund av att vi, i vårt land och i den rika världen, tar oss rätten att fortsätta med en politik som kommer leda till fullständig klimatkollaps.

Det är ert ansvar att genomföra åtgärder för att säkerställa att jordens unga generation har en framtid värd att tro och hoppas på. Att påbörja ett nationellt krisprojekt och återställa utdikade våtmarker är den enklaste, billigaste och snabbaste åtgärden för att minska vårt lands koldioxidutsläpp – ett första betydande steg för er att visa på handlingskraft, prioritera om och påbörja samhällsomställning.

Återställ Våtmarker kommer gå ut på motorvägarna den 29 augusti, dag efter dag, om ni inte innan dess fattat beslut om att förbjuda torvbrytning och återskapa utdikade våtmarker eller bjudit in Återställ Våtmarker till dialog. Vi hoppas på ett svar denna gång.

Vänligen
Återställ Våtmarker
vatmarker@protonmail.com

www.återställvåtmarker.se

Förbjud Mördarrobbottar!

Enligt följande länk: Klicka här så förklarar Svenska Freds och Skiljedomstolen, att Saab håller på att bygga mördarobottar alltså automatiserade mördar maskiner! Hur kommer det sig att detta inte är olagligt? Vem kan man fråga om hur man kan ta bort den här djupt rasistiska maskiner? Vem kommer man ha ihjäl nu: Palestinier? Kurder?

Inser ni hur rasistiskt detta är? Som väljare kan du inte vara nöjd med detta. Det är ju inte vita överklasspersoner som skall mördas nu. Vad kan Du göra som väljare, sprid ordet om den här korta hemsidan och maila personer på Försvarsutskottet direkt genom formuläret.

Det de kommer programmera maskinerna med AI, med är att tex mörda människor från olika etniciteter. Sen att mördarmaskiner kan gå emot och göra egna val, där är ju faran som jag tror många tänkt på. Det kan slå mot vem som helst, men själva programmeringen är totalt fascistiskt, maskinen kan avgöra en persons utseende, på bara några få minuter är personen mördad, ingen mänsklig inblandning.

Den mänskliga inblandningen sker när man programmerar mördarobottarna till vad de ska göra: Med vem och vilka de ska ha ihjäl, lär bli sjukt rasistiskt: Vem ska man döda nu? Svenskar? Araber? Palestinier? Tyskar? Afghaner? Du ser, de kommer inte programmera datorerna att döda en person som bor inanför murarna, där vi har det tryggt. Däremot har det kommit fram att man kommer använda AI för att utföra etniska rensningar. Vill du påverka, skicka ett mail till Försvarsutskottet: Klicka här.

Välfärd utan tillväxt?!

Hur skulle hållbart företagande egentligen kunna fungera? Det första problemet som jag ser det, är synen som många inom vänstern har (och även i miljökretsar) är att man anser att all handel, är Kapitalism, by default. Dock har man börjat komma med idéer, som CE – Cirkulär Ekonomi, hos Vänstern i Lunds kommun, vilket jag anser är så klart mycket bättre om den gamla idén om planekonomi, det förstår väl alla att det inte fungerar. Jag kritiserar vänstern för de har ingen egentlig ekonomisk plan på hur ett samhälle bör fungera. Pengar är ju energier. Ok. Saken är den att välfärd, är en väldigt fin tanke. Så saken är den att vi behöver välfärd, men vi behöver också ekonomisk hållbarhet, och demokratiska rättigheter.

Ett problem, som jag ser det är att många skäms för att tjäna pengar. Ja. Det är många som är desperata för pengar och sex. Det är många som skäms för att köpa ekologiska och Fair Trade prylar, för man kritiserar och de anser att det med Fair Trade, är busines, inte riktigt ”PK”. Hela vårt samhälle, och kulturimperialistiskt från amerikanska filmrullar, handlar om sex och pengar. Det finns vissa energier för detta. Men jag anser att företag som tex ZinZino gör riktigt bra grejer, de är certifierade FT och CF. Det vill säga Fair Trade, och Cruelty Free. Det finns många märkningar så konsumenterna blir ju förvirrade på vad som är äkta, och Green Wash. Jag har för mig någon berättade för mig om märkningen, lilla grodan på bananer, är från ett företag som faktiskt gjort att den lilla grodan blivit utrotningshotad, försvunnen. Flera sådana bizzarra ting berättar Naomi Kleins bok: Det här förändrar allt, Klimatet VS Kapitalismen. Hon har många bra idéer, dock är boken skriven före Greta Thunberg, dök upp, så jag upplever det finns lite luckor, så som att ha hopp och tro att alla vill göra förändringar och börja med sig själva.

Jag tycker om att Kapitalisterna insett värdet, i att satsa på gröna lösningar. Pengar och sex, har en viss energi. Det betyder inte att man inte ska kräva dem på transparens. Företag skall kunna bevisa vad deras leverantörer gör, utan att skämmas för att man inte har koll, på diverse sweatshops och andra vidrigheter som förekommer, som tex H&M som jag älskar att hata, och hatar att älska, för deras leverantörer, håller sig med etniska rensningar, och folkmord. Nu var den här filmen något år sen, men det dyker upp filmer, och dokument varje jävla år, som visar på att de har inte förändrats. Så pinsamt.

Vad handlar det om, egentligen?

Så vad handlar det egentligen om? Det hela handlar om för mig om en total intention att förändra, hela jävla eländet, från scratch till färdig produkt! Tänk om folk slutade känna att det är pinsamt, att konsumera ekologiska prylar? Ja då skulle folk konsumera mera ekologiska prylar, som är cirkulära, det är väl ingen skam med att ha företag som gör om gör rätt? Vad kommer all skam ifrån, att man som liten aktör inte alls kan förändra? Det handlar bara om att inte vara komfortabel, i samtliga sektorer i samhället och industrin, finns det alltid något som är viktigt att förändra, förbättra för att följa målen och visualiseringarna för en bättre klimat!

Problemet är att ”the damage is allready done”, så vad gör man? Man kan börja med entreprenörskap för hållbar utveckling. Sälja in nya idéer som Tim Jackson, författaren av ”Välfärd utan tillväxt”, Jackson nämner tex företag som webbläsaren www.ecosia.org som ger tillbaka till naturen, igenom att man planterar träd för varje klick, på så vis får vi välfärd, utan tillväxt. Så egentligen måste man inte ha sallad som mensbindor och bananskal som öronproppar. Frågan om välfärd har alltid varit central men inte lätt att finna lösningar. Intressanta grejer. Så det med att visualisera är heller inte så dumt! Hur vill vi ha framtiden? Visualisera det och sen när man vet vad målet är, så ser man till att finna lösningar som leder till det målet, detta är grundläggande hållbarhetslära! Jag har en vision om att klimatkämpar skall sluta med miljöångest, som är så kontraproduktivt! Hur ska jag göra, för att nå detta klimatmål? Jo, jag kan inte befria folk från mentala fängelser jag måste vara försegå med gott exempel själv, bli vegan och inspirera andra. Så kul det med Medborgarskolan som vill möjligen ha med mig som föreläsare om mina vegan smink prylar. Denna höst kommer bli skitkul! 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰👍

Om klyshor!

Det finns vissa saker som är allvarligt viktiga, som människor överlag inte reflekterar över. De reflekterar inte över, sådant som är genuint och ärligt, som istället anses som naivt och dåligt. Det finns en känd video där det är en flicka, som säger, att hon inte vill äta djur, för att djur är fina. Det är en klyscha som inte kunde vara mera sant! Det finns många klyschor, som jag kan säga, tex, minnet av och hur Olof Palme pratade, och gjorde sig känd, på att säga saker, som man lätt kan kännas vid. Han övertygade människor att tro på honom och sin vision om solidaritet. Det är många saker som är vackra, men det försvinner in i vimlet av Sociala Medier, det är som om alla tävlade om en plats att synas, men saknar innehåll.

Alltså de flesta tävlar om att synas och få följare, dock är det inte så många som har följare som är genuint lojala, pga ens åsikter. De som följer, har ingen aning om vilken agenda, folk har. Jag är heller inte sen att inte ha en agenda. Min agenda är att lära kvinnor sminka sig vackert, men också en vacker intention till fred, igenom divestering.

De flesta som folk följer har sällan något viktigt att säga, de är bra på att sälja produkter dock. Det är jag inte själv, jag kan inte sälja, jag är inte den typen. I vilket fall som så känner jag med den här flickan i videon, eller så personer som sångaren Björk från Island, att folk anser de är naiva och idiotiska, nej lilla flickan, din vision gäller inte här. Man förlöjligar folk med bra intentioner, och om du plötsligt blivit misantrop, pga. all mobbing, så kan du glömma att du var en ren, och öppen oskrivet blad. Snälla lär inte barnen att hata, följ min Saga om Skogen i Monimbo: Klicka här för bättre pedagogik.

Jag blev bara så ledsen!

Jag blev bara så himla ledsen härom dagen, med mina väninnor, Maria och Anna – Maria, vi var på Emporia, och jag följde med in på nån kaffebolag, ni vet de där riktigt snuskiga kaffebolagen, som har slavar, och barnarbetare, osv. Jag blev så ledsen, när jag såg aluminium förpackningarna som kaffet, ni vet, kaffe kapslar. Jag ballade helt ur. Jag blev så jäkla ledsen, aluminium är inte kul i vattendragen.

I vilket fall som helst, så insåg jag att det handlade inte om att jag var sur på Maria, eller Anna-Maria, med hjälp av NVC – Non Violent Communication som är en metod, för att lära sig om vad man menar med vad man säger, och behov bakom vad man ger uttryck för, så lyckades jag förstå att jag blev lack, för att det var en tidigare vän till mig, som stöttat mig osv, som slutade tro på mig. Ja. Han blev hjärntvätttad att hata mig, för att han anser att Zinzino Kaffe, som kommer med bomullspåsar, det är FT asså Fair Trade Certifierat, osv, och han ansåg att Zinzino ja, ”det är en business” därför ville han inte stötta mig. Det kändes så hårt. Det tog verkligen på nerverna, att då se mina väninnor glupska i sig Green Wash kaffe, när man själv kämpar med egna FT produkter, och gör så gott man kan men ingen lyssnar.

Design & Climate Change!

So. I’m reading this book in Swedish. I have not set the language settings on this computer yet. Anyway. I read the description of this book, at the back. This book is really loaded with a lots of information, good information, like how can desing change everything?

Well. In the start of a design procedure, there is the place to start thinking green, or fair trade or vegan. So when the product is for sale, or gone through different paths in the logistic procedure, it’s allready to late. The damage is done. But if we start from the beginning, when the design procedure is to be made and desicions are to be made, there are some powerful things we can use, to make design and products more sustainable.

”FT” or Fair Trade for example: Some people mean that it’s some kind of charity, but it’s not. FT works with companies abroad, to make sure people that struggle, wont be used as slaves in sweatshops. Boundaries are made: Children should go to school and not be enslaved in sweatshops. I think the design in sustainability can do a lot’s of things. What do You think?

Så självfallet!

Alltså om man tjänar pengar inom gröna områden, det är väl klart det är bättre, än att tjäna ”vanliga” pengar, det säger sig självt. Det är väl alltid bättre (inte Green Washing dock men ni fattar) med ekologiskt? Det är precis som inom hudvård, då jag är hudterapeut, kan berätta det finns tre val:

1. ) Syntetiskt

2. ) Animaliskt

3. ) Vegetariskt

Valet står klart, med att även lekmannen förstår att vegetariska kemikalier i smink/hudvård, är bättre än syntetskit, och animaliskt, då man gör djurtester på djur, och mördar hajar, och tar hajfensolja, i krämer. Det säger väl sig självt?

Hur ska jag kunna förklara detta?

Det är så mycket skam och samtidigt en massa möjligheter till frihet, när man pratar om pengar, om man omsätter pengar, inom gröna områden, så är det väl fan ingen skam, det är ju värre med vanlig Kapitalism, busines as usual?

Gå med i min trädplanteringsföretag: www.eforest.se😍

Miljöaktivism på ett kul & proffsigt sätt!

Jag tycker man ska göra miljöaktivism på det roligaste viset som möjligt. Som min goda vän Alex, samlade i hopa ett gäng aktivister och ungdomar, tidningen var också där, vi var klädda i städtant kläder, för att tvätta rent på rutorna utanför bankerna, för deras ”smutsiga” affärer, i af, så var det en protest mot smutsiga affärer med pensioner och råolja, vilket oftast innebär, föroreningar och försmutsning av havet, utvinning av råolja är kantad med etniska rensningar. Läs mera om detta i min divesteringsblogg: www.mineralolja.info

Jag menar bara att det finns ingen anledning med miljöångest. Jag har då haft ångest, fast for real. Ok. Så jag skulle aldrig önska ångest till någon, det är kontraproduktivt. Vi måste säga till TV och Aftonblaskan att sluta sända så mycket bullshit, tänk om de delade, om vanliga människor som odlade grönsaker, eller skapade kultur tillsammans, eller visade lite snällare värld? Vem skapar den välden vi lever i liksom. . . Semantikens semantik. . .

Det handlar bara om hur man värderar människoliv. I Lund gjorde man som man skulle och byggde infrastruktur till området i Linero som varit kantad med mycket kriminalitet. I Malmö valde man våldet. . . Det kostar mera att ha militanta poliser. Så hur värderar man andra människor, är de sämre, för att de är mörka, eller har långt hår, eller kommer nånstans i från eller, what ever?

Tio Sanningar om Fair Trade som du måste hålla koll på:

1. ) En myt om Fair Trade är att det kommer att gör så att andra aktörer på marknaden försvinner. Ja. Det är väl egentligen det som kallas utbud och efterfråga? Om människor vill betala för att andra arbetare i andra delar av världen, så är det väl bra om vi använder oss av demokratiska handelsformer än utsugning av jordens tillgångar?

2. ) En annan vanlig myt är att det inte gör någon skillnad. Det har jag hört många vänsteranhängare säga. Även om vänsteranhängare säger att politisk kamp och facklig kamp är nära sammanknutet, så vet man tex inte att Fair Trade går ut på att hjälpa människor att få fackliga rättigheter.

Visste ni tex att många multinationella företag flyttar runt inom Asien? Så fort yttrandefriheten och fackföreningsmöjligheten bildas och blir allvarliga, så flyttar man alltså till grannländer, där man fortfarande accepterar att man förslavar människor i sweat shops. Så nä. Använd Rättvisemärkt, eller Fair Trade som det heter.

3. ) Att Fair Trade inte fungerar. Jo. Det gör det. Det som hände med idén om Fair Trade, var att man från början, inom kyrkliga organisationer, hade skickat mycket pengar till olika länder som ”välgörenhet”. Men välgörenhet fungerar inte. Vad man däremot såg var att människor ville handla, men de kunde inte tävla mot världsmarknadspriser. Sagt och gjort. Butiken Klotet Lund i centrala lund tex har funnits i mer än 30 år. Det handlar om långsiktiga handelsrelationer med människor som inte vill slava, men vill tjäna sin förtjänst för att kunna skicka barn till skolan! Genom att ge rimliga löner till arbetare, och bönder, kan man komma åt korruption, och barnslaveri.

4. ) Fair Trad är dyrt. Ja. Det kostar 5-15 SEK extra för tex Fair Trade Kaffe, men hur mycket kostade nu din Louis Vuitton handväska egentligen? Detta med pris beror helt och hållet på vad man värderar. Tänk på det!

5. ) Fair Trade är Kapitalism. Nej. Handel är civilisationens vagga. Man kan inte ge Kapitalism kredit för utsugning av tredje världen, och massvält. Fair Trade går ut på att ge människor som är mindre bemedlade en chans att försörja sig själva. Det vill säga hjälp till självhjälp. Genom egen försörjning, utan tvång till slaveri (det finns mycket slaveri kvar i Afrika) eller tvingas jobba 20 timmar om dagen på sweat shops, som är alltså en form för kapitalistisk slaveri som är accepterad, så kan människor i olika delar av världen ta del genom att tillverka egna produkter som de sen säljer till västvärlden.

Genom Fair Trade, så kan man som sagt tävla mot världsmarknadspriser. Dessutom får arbetare den lönen de förtjänar, det skapar tillväxt och dessutom får fattiga familjer råd att skicka sina barn i skolan. Många barn vill studera, och bli läkare i framtiden. Men Fair Trade ger den möjligheten som de inte skulle haft annars. Läs mera på: FairTrade.se

6. ) Fair Trade är inte tillgängligt någonstans. Det finns inte alternativ för att kunna köpa Fair Trade. Absolut så finns det alternativ. De flesta företagen börjar inse att det är en viktig aspekt att handla med Fair Trade. Och många många fler vill lära sig skapa företag som är rättvisa och etiska. Ett bra exempel på det är Fair Phone.com. Deras telefon fungera så att den är menad att fungera i längre period än vanliga telefoner, så att man slipper ”slit och släng mentalitet”, som bara skapar sopor. Deras Fair Trade projekt som handlar om att sälja telefoner där man har använt chip, utan att man har förslavat människor i silver- och guldgruvor för tillverkningen. Man har alltså handlat med material till telefonernas chipp från länder där det inte förekommer krig och därmed tex övertramp på mänskliga rättigheter!

7. ) Fair Trade är inte ekologiskt. Jo. De flesta Fair Trade leverantörer är mycket medvetna om miljön och ekologi är något som inkorporeras inom arbetet. Dessutom väljer många grossister att arbeta med att märka produkter både ekologiskt och Fair Trade. Alltså Fair Trade är mycket sammanflätat med ”ekologiskt tänk”.

8. ) Fair Trade är fult designat. Nej. Titta bara på Pernille Bülows design med smycken gjorda av glas. De är vackra, ekologiska, kvinnors arbete sätts i fokus och de kan tjäna egna pengar och vara fria och självständiga! Eller varför inte ta och smaka på Ben & Jerrys goda glasser, som är vackert förpackade i jätterolig design?

9. ) Fair Trade är en handelsform som inte fungerar. Fel. Det finns till och med massor med multinationella ”elaka” företag som nu börjar se in i det med etik. Att handla Fair Trade kan vem som helst göra, men man måste uppfylla kriterierna, och det är det som märkningen fungerar till. Att säga att man inte vet vad leverantörer gör, hör inte till 2000-tal. Starbucks och Nestle är företag som exempelvis valt att delvist göra produkter och produktion med Fair Trade, alltså icke utsugning av arbetare, eller naturresurser. Vi som konsumenter måste kräva företagen på transparens, och Fair Trade har en egen kontroll apparat, som är oberoende, och ser till så att man jobbar sig ifrån korruption och Green Washing. Man ger även oetiska företag chansen att på 4 år ställa om, det vill säga, om de har viljan att göra om göra rätt, ger man bolag en ärlig chans, att gå med i arbetet mot barnslaveri, och mot korruption.

10. ) Fair Trade finns i för liten omfattning för att göra någon skillnad. Exemplet ovan visar att intresset för Fair Trade är väldigt stor och det kommer att växa. Fair Trade finns i många länder, och håller på att utökas i snabb takt. Det senaste året dök kaffe företaget Barista upp bland caféer i min hemstad, och liknande företag som Barista som tex www.lush.se eller The Body Shop kommer att bli fler och fler. Målet är att ingen skall svälta, samtliga skall ha möjligheter till studier, att lära sig om att skydda sig vid sex, att ge flickor skolgång och medicinsk utrustning till byar där det inte förekommer någon hjälp till självhjälp. Att utbilda barn så att de blir intresserade av att bli läkare, och utveckla samhällena på den nivån, som människor själva har kapacitet att skapa, för nya förutsättningar och nya Glocala mål, med handel som är baserad på långsiktiga handelsförhållanden, så att alla kan vara med! Numera finns Fair Trade även som etiska och rättvisa offentliga upphandlingar, det pågår en dialog, för att få in Fair Trade ”tänk” med mänskliga rättigheter, in i arbetet för att minska korruption inom offentliga upphandlingar. Alla vill väl veta vart pengarna går? Välgörenhet kan göra mycket, men det är lätt att ge en bonde fisk, och lättare att ge honom verktygen så att han kan fiska själv. BRA va?!

Välj tex hudvård från Akamuti: www.akamuti.co.uk